top of page
Sök
  • Skribentens bildCaroline Marberg

Terminalglasögon till anställda - hur funkar det?

Uppdaterat: 16 nov. 2022

Arbetsgivaren erbjuder sina anställda att köpa terminalglasögon om det finns behov av det. Vad anses vara terminalglasögon och vilka avdragsregler gäller? Ska den anställde förmånsbeskattas?


Svar: Om en anställd normalt arbetar mer än en timme per dag vid bildskärm, ska arbetsgivaren se till att den anställde genomgår en synundersökning (om inte sådan nyligen har gjorts). Arbetsgivaren skall tillhandahålla arbetstagaren särskilda glasögon, som är utprovade för bildskärmsarbetet (så kallade terminalglasögon) om den anställde behöver sådana.

Terminalglasögon är glasögon som är speciellt utformade för att fungera när man arbetar vid dataskärm. Sådana glasögon ska fungera på 50–70 centimeters avstånd från skärmen.

Det finns även terminalprogressiva glas som fungerar bra på avstånd mellan 35-200 centimeter. De kan behövas när man måste kunna arbeta vid en bildskärm på olika avstånd. Det kan vara arbeten där man har kundkontakt och måste kunna läsa på skärmen samtidigt som man ska kunna se kunden.

Den privata nyttan av terminalglasögon bedöms som väldigt liten och det blir därför en skattefri förmån för den anställde när arbetsgivaren bekostar dem. För att terminalglasögon ska vara skattefria bör kostnaden vara rimlig. Det kan naturligtvis vara svårt att bedöma men bågarna bör inte vara alltför exklusiva. En anställd ska dock kostnadsfritt kunna få tillgång till terminalglasögon.
88 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


Commenting has been turned off.
Inlägg: Blog2_Post
bottom of page