top of page
Sök
  • Skribentens bildCaroline Blixt

Solceller på ekonomibyggnad – moms?

Solceller har monterats på taket på en ekonomibyggnad där man bedriver momspliktig verksamhet. Elen levereras främst till ekonomibyggnaden, men en del av elen levereras även till privatbostaden. All överskottsel säljs. Jag är osäker på hur vi ska hantera momsen.


Svar: 

Då solcellerna är placerade på en ekonomibyggnad får moms lyftas på den delen som används i den momspliktiga verksamheten och på den delen man säljer. Den delen som avser leverans till privatbostaden omfattas dock av avdragsförbudet för stadigvarande bostad. Det innebär alltså att du inte får lyfta moms på den delen. För att hantera detta på rätt sätt krävs det att du har koll på hur stor del av elen som förbrukas i näringen och privat. 

Elen som förbrukas privat ska uttagsbeskattas. Eftersom du gör en proportionering av momsen enligt ovan så blir det ingen uttagsmoms på det egna uttaget av el. Uttaget bokförs som en intäkt i näringsverksamheten och kan bokföras på exempelvis konto 3900. 

Observera att det finns en omsättningsgräns för moms 80 000 kr/år. Den innebär att beskattningsbara personer vars omsättning beräknas vara högst 80 000 kr kan välja om man vill redovisa moms eller inte.10 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comentarios


Inlägg: Blog2_Post
bottom of page