top of page
Sök
  • Skribentens bildCaroline Blixt

Gåva av aktier – K10

Jag gav bort mina aktier i ett fåmansbolag till min hustru under föregående år. Stämmer det att hon får ta över mitt sparade utdelningsutrymme? Bolaget beslutade inte om någon utdelning det år överlåtelsen gjordes. Ska både jag och min hustru lämna en K10:a för inkomståret 2022? Påverkas min hustrus K10 av att hon inte ägde aktierna vid årets ingång?


Svar: 

Ja, det stämmer att din hustru får överta ditt sparade utdelningsutrymme när du ger bort aktierna i gåva. Ombolaget inte beslutade om utdelning före överlåtelsen är det samma belopp som du redovisade i din K10 året innan överlåtelseåret (inkomstår 2021). Din hustru redovisar alltså detta på samma sätt i sin K10 (för överlåtelseåret) som du skulle ha gjort om du fortfarande hade ägt aktierna. 

Du som givare av aktierna lämnar en uppgift under Övriga upplysningar i din inkomstdeklaration om att andelarna givits bort och till vem du givit andelarna. Det räcker som förklaring till att du inte lämnar någon K10. 

Att din hustru inte ägde andelarna vid årets ingång påverkar inte hennes K10. När det är en gåva betraktas mottagaren inträda i den tidigare ägarens skattemässiga ställe – din hustru betraktas därmed skattemässigt som ägare av aktierna vid årets ingång.


4 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


Inlägg: Blog2_Post
bottom of page