top of page
Sök
  • Skribentens bildCaroline Blixt

Elstöd till företag

Jag får många frågor om elstöd till företag av mina kunder. Kan ni berätta vad som gäller – vilka kan söka stödet och var ansöker man om det? 


Svar:

Regeringen har föreslagit att ett elstöd ska betalas ut till juridiska personer och näringsidkare som har verksamhet i elområde 3 och 4. Enligt förslaget är ett krav att det ska det finnas ett giltigt elnätsavtal per 17 november 2022. För de som tecknat ett avtal efter 17 november finns alltså ingen möjlighet att ansöka om stödet. Företag som ansöker om stödet får inte ha några skulder hos Kronofogden utan måste ha betalat skatter och skickat in deklarationer i tid till Skatteverket. 

Regeringen har gett Skatteverket i uppdrag att hantera elstödet till företagen. Stödet kommer att kunna sökas via en e-tjänst och ansökningsperioden är från 30 maj till 25 september 2023. Pengarna betalas ut via företagets skattekonto. 

Hur stort elstödet blir bestäms av elförbrukningen under perioden oktober 2021 till september 2022. Maxbeloppet som ett företag eller en koncern kan få är 20 miljoner kr. Företag i elområde 3 föreslås få 50 öre per förbrukad kilowattimme medan företag i elområde 4 får 79 öre per förbrukad kilowattimme. 

Observera att detta i skrivande stund endast är ett förslag. Håll utkik på vår nyhetstjänst för mer detaljerad information när villkoren kring stödet är beslutade.2 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comentários


Inlägg: Blog2_Post
bottom of page